Cele mai nesănătoase țări din lume

0

Bolile coronariene, cancerul și diabetul sunt în acest moment cauzele principale de deces prematur peste tot în lume. În fiecare an 36 de milioane de persoane mor din aceste cauze iar o bună parte dintre aceste decese se datorează stilului de viață nesănătos.

Băutul fumatul și o dietă prea puțin echilibrată stau cel mai adesea la baza stilului de viață nesănătos.  Un studiu recent al Organizației Mondiale a Sănătății arată care sunt cele mai nesănătoase țări din lume

Cele mai nesănătoase țări din lume. Performanțele negative ale acestor țări au fost influențate de:

  1. Consumul anual de alcool
  2. Consumul anual de tutun
  3. Obezitatea în rândul populației.

Plecând de la acești indicatori, Republica Cehă a fost “declarata” ca fiind cea mai nesănătoasă țară din lume. Conform statisticilor cehii sunt băutori înrăiți și consumă anual, în medie, 13,7 litri de alcool pur, echivalentul a 550 de pahare de 25 de ml (shot-uri). Țare se află, de asemenea, pe locul 11 în topul țigărilor consumate pe cap de locuitor, în ciuda regulilor destul de aspre din Uniunea Europeană.

Dealtfel, Europa de Est iese în acest studiu drept cea mai nesănătoasă regiune din lume, cu țări precum Slovacia, Polonia sau Croația în fruntea clasamentului. Ele sunt urmate imediat de Rusia și Slovenia. În Slovenia, de exemplu, media de țigări pe cap de locuitor este de 2.637 țigări/an.

Pe scurt, din primele 10 țări cu stil de viață nesănătos, 9 sunt din Europa de Est.

Statele Unite sunt singura țară non-europeană din acest top 10. Rata obezității în această țară este de aproximativ 35% și numai cifrele mai puțin grozave la capitolul alcool sau țigări nu fac ca SUA să ocupe un loc mai sus.

Cele mai nesănătoase țări din lume. Acestea fiind zise TOP 10 arata cam asa

  1. Cehia
  2. Rusia
  3. Slovenia
  4. Belarus
  5. Slovacia
  6. Ungaria
  7. Croatia
  8. Polonia
  9. Luxemburg
  10. Lituania si Statele Unite (la egalitate)

În aceslași clasament Oceania figurează drept regiunea cu cele mai grase persoane. Insula Samoa din Pacific are populaâia cu cea mai mare “greutate” – 41,6% din locuitorii insulei au un indice de masă corporal de peste 30. Tonga, Kiribati, Tuvalu sau Fiji sunt și ele prezente în top 10 obezitate.

La polul opus, țările mai puțin „civilizate”. Afganistan, de exemplu, este una dintre cele mai sănătoase țări – numai 2,7% din populație are un BMI de peste 30. Afganistan stă bine și la capitolul alcool, dar și la țigări (medie 83/an). Dealtfel națiunile Africii stau cel mai bine la acest capitol, printre fruntașe figurând Malawi, Niger sau Etiopia.

Share.

Leave A Reply