Epava de la Costinești, filmată din interior. Imagini inedite (VIDEO)

0

Epava navei Evanghelia este de ani de zile simbolul stațiunii Costinești. Puțini sunt cei care au mers dincolo de ea să vadă cum arată cealaltă parte a epavei, și doar câțiva au intrat în interiorul ei. Epava de la Costinești, filmată din interior, arată cu totul și cu totul spectaculos…

Dacă ai curiozitatea să mergi, pe mal, până dincolo de Epavă, poți vedea cealaltă parte a navei eșuate. O crăpătură imensă, lărgită ani de ani de curenții marini îți dă o altă imagine a vaporului eșuat.

Un bărbat a avut însă curiozitatea de a vedea ce se află în interiorul vasului.

Aflat într-un caiac şi înarmat cu o cameră GoPro, bărbatul a surprins cele mai întunecate locuri din celebra epavă.

Filmuleţul de 3 minute a surprins starea deplorabilă în care se află vasul, întreaga construcţie fiind cuprinsă de rugină şi la un pas să se prăbuşească. Epava de la Costinești, filmată din interior – un filmulet care nu trebuie ratat…

Epava de la Costinești, filmată din interior. Câte ceva despre istoria navei…

Nava Evangelia de 7.355 tdw, motor de 2.650 CP, pavilion Grecia, a fost construită la șantierele navale Harland and Wolffdin Belfast, Irlanda de Nord și lansată la apă pe 28 mai 1942. Primul proprietar a fost Blue Star Line. În perioada celui de-al doilea război mondial a fost cargou american transformat apoi în navă comercială.

Nava are peste 131 de metri lungime, peste 17 metri lăţime şi peste patru metri lăţime.

De-a lungul timpului nava a purtat mai multe nume: Empire Strength până în 1946, Saxon Star până în 1961, Redbrook până în 1965 și Evangelia, până în 1968, momentul în care a eșuat.

Ultimul proprietar a fost „Compania Naviera Hanton Embinas Andros”.

La 15 octombrie 1968, nava a eșuat la circa 1,5 Mm de plaja nordică a stațiunii Costinești, într-o zonă a falezei naturale denumită „Golful francezilor”.

La data eșuării, inspecția efectuată imediat de salvatorii români a evidențiat faptul că, în magazia 4 a navei grecești se găsea un motor naval de mici dimensiuni, ambalat, ce avea ca adresă de destinație portul Constanța, (s-a dovedit ulterior că nimeni nu aștepta o asemenea marfă la Constanța).

Cambuza navei era plină cu alimente, ca pentru un voiaj de lungă durată. Dealtfel în legătură cu destinația vaporului și motivul eșuării multe lucruri au rămas neclarificate.

Conform declarațiilor date de echipajele navelor de salvare, nava Evangelia a fost eșuată de echipaj pentru a primi prima de asigurare, dar, consultându-se cu salvatorii români, asiguratorul a refuzat plata asigurării, acest gen de eșuări fiind o practică curentă a armatorilor greci.

Întrucât echipajul a abandonat nava, potrivit regulilor internaționale nava a devenit proprietatea statului român.

Ulterior, epava navei Evangelia a fost intens mediatizată și împreună cu obeliscul de pe plajă, a devenit simbolul stațiunii Costinești și unul dintre punctele de atracție pentru turiști.

Există și un proiect pentru refacerea structurii de rezistență, renovarea, cosmetizarea și amenajarea epavei ca punct turistic.

Iata si filmuletul de care va povesteam… Epava de la Costinești, filmată din interior

Share.

Leave A Reply